Andrew Brunson har etter 23 år som pastor, blitt tiltalt for både  terror og spionasje i Tyrkia. Hans støttespillere krever ham renvasket.

Andrew Brunson har etter 23 år som pastor, blitt tiltalt for både terror og spionasje i Tyrkia. Hans støttespillere krever ham renvasket.  


Da Andrew Brunson møtte i retten for tredje gang 18. juli, håpet flere observatører på at den amerikanske pastoren skulle bli satt fri. Men etter å ha hørt noen vitner, besluttet retten at saken skal fortsette med en ny høring 12. oktober.

Brunson har i 23 år ledet en liten protestantisk kirke i Izmir i Tyrkia. Første høring i retten var i april. Da ble saken utsatt til mai. I mai besluttet retten, etter å ha hørt noen vitner, at neste høring skulle skje 18. juli – det vil si etter at presidentvalget var endelig avgjort.
 

Brikke

Stefanusalliansen sendte i februar i fjor appell for Andrew Brunson til tyrkiske myndigheter.

Saken mot Andrew Brunson kom i retten for tredje gang etter at president Erdogan var gjenvalgt som president. At Brunson ikke ble satt fri, møtte sterke protester fra USAs president Donald Trump. Brunson er blitt en brikke i spillet mellom Tyrkia og USA. President Erdogan sa i en tale i fjor høst at Brunson kunne settes fri og utleveres til USA dersom USA utleverer Fetullah Gülen som Erdogan beskylder for å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket sommeren 2016.

25. juli besluttet så Andre straffedomstol i byen Izmir at Brunson skal overføres fra Kiriklar fengsel til husarrest. Det begrunnes med hensynet til hans helse. Brunson har forbud mot å forlate Tyrkia. Det var hans advokat som bad om denne vesentlige lettelsen i soningsforholdene før neste rettsrunde. Christian Solidarity Worldwide melder at han ble eskortert av politi fra fengslet til husarresten.

Aykan Erdemir, tidligere medlem av Tyrkias parlament og vinner av Stefanusprisen i 2016, er glad for at Brunson nå skal overføres til husarrest.

– Det faktum at retten ikke kunne vente til 12. oktober, men tok en u-sving en uke etter tredje rettshøring og besluttet overføring til husarrest, viser at presset mot Ankara gir resultater. Dette er enda et bevis på at tiltalen er politisk motivert og at den utøvende makt dominerer rettsvesenet i Tyrkia, sier Erdemir til Stefanusalliansen.

Mervyn Thmas i Christian Solidarity Worldwide (CSW) sier at det er godt at soningsforholdene er lettet, men at pastor brunson aldri skulle vært arrestert.

– Vi er ekstremt urolige for at en grov urett allerede er begått i saken mot pastor Andrew Brunson, og enda en gang ber vi Tyrkias myndigheter om å droppe alle anklager mot ham og sette ham fri umiddelbart, sier Thomas.

Ber om forbønn

Trosfrihetsorganisasjonen Middle East Concern er glade for rettens beslutning om å overføre Andrew Brunson fra fengsel til husarrest. Men trosfrihetsorganisasjonen ber på vegne av tyrkiske kristne om forbønn for at Andrew Brunson renvaskes og settes fri, at han i mellomtiden vil være i stand til å slappe av og samle krefter etter fengselsoppholdet og at de som har fengslet ham, vil angre og heretter opptre respektfullt.

World Watch Monitor melder at Brunsons kone onsdag var på vei til fengslet for å møte sin mann og se til at ordren om overføring til husarrest skjer umiddelbart. World Watch Monitor skriver at vestlige observatører i retten sier at ikke et eneste bevis er lagt frem til støtte for anklagen om terrorisme og spionasje og at rettssaken fortsetter av rent politiske grunner.

– Det er godt at pastor Brunson vil få det lettere etter å ha sittet i tyrkisk fengsel i mer enn 600 dager. Men det er ikke nok. Den tyrkiske regjeringen har fratatt denne uskyldige mannen hans rettigheter og frihet i lang tid, og han må settes helt fri, sier Kristine Arriaga i United States Commission on International Religious Freedom.

Terror og spinasje

Brunson er tiltalt for terrorisme og spionasje og risikerer 35 års fengsel. Tiltalen bygger på det påtalemakten kaller «bevis» og på hemmelige vitner. Han anklages både for å ha forbindelse til bevegelsen til Fetullah Gülen, som president Erdogan altså beskylder for å ha stått bak kuppforsøket i 2016, og til den kurdiske bevegelsen PKK som Tyrkia beskylder for å være en terrororganisasjon. Andrew Brunson har kalt anklagene for «skamfulle og avskyelige». Aykan Erdemir mener at det faktum at Brunson er tiltalt for å bånd til to diametralt motsatte opposisjonsbevegelser i Tyrkia, viser hvor absurd tiltalen er.

Tiltalen er på 62 sider. Aykan Erdemir omtaler tiltalen som «meningsløs og vill», «en skitten samling av konspirasjonsteorier». Erdemir skriver i en kommentar i forbindelse med tredje rettshøring at aktor har gjort seg avhengig av «latterlige beskyldninger fra tre hemmelige vitner og en dømt morder for å hevde at pastoren utførte forbrytelser på vegne av to terroristorganisasjoner, så vel som militærspionasje».

I en artikkel i World Magazine skriver Erdemir og en kollega om «farsen mot Andrew Brunson».

Bli appellvenn – kjemp for forfulgte

En gang i måneden får du et brev du kan signere og sende som protest eller oppmuntring.

Meld deg som appellvenn her

AKTUELT

PROSJEKT