Frifinnelsen av Asia Bibi står ved lag, sier Pakistans øverste domstol og setter sluttstrek for den 9 og et halvt år lange juridiske prosessen rundt den tidligere dødsdømte kristne kvinnen.

Frifinnelsen av Asia Bibi står ved lag, sier Pakistans øverste domstol og setter sluttstrek for den 9 og et halvt år lange juridiske prosessen rundt den tidligere dødsdømte kristne kvinnen.  


Ifølge høyesterettsjustitiarius Khosa som ledet dommerne, var de som ville ha dommen omgjort, ikke i stand til å påvise en eneste feil ved frifinnelsen. Nå opprettholdes denne, melder den pakistanske avisen Dawn.  Den juridiske prosessen som har pågått siden 2009, er det nå satt sluttstrek for.

– Vi gleder oss stort over at dommerne står fast på viktige rettsprinsipper og håper og ber om Asia Bibi nå får dra trygt ut av landet uten at ekstremister enda en gang med vold får blokkere rettferdighet og frihet, slik de gjorde etter at Asia Bibi ble frifunnet 31.10. i fjor, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen.

– Ja, nå er Asia Bibi endelig fri. Forhåpentligvis får hun snart reise til Canada og gjenforenes med sine to døtre, sier Sajid Christopher Paul i Human Friends Organisation til Stefanusalliansen. Han fulgte rettsmøtet i Pakistans høyesterett sammen med Asia Bibis advokat Saiful Mulook.

Truet på livet
Ed Brown gir honnør til dommerne i Pakistans høyesterett. De er selv blitt truet på livet etter frifinnelsen.

– De har satt seg selv i fare ved å holde fast ved den første dommen. Nå er de kommet til den riktige avgjørelsen. Vi vil be både for Asia Bibi, advokaten hennes og dommerne, for de er alle i fare nå, sier Brown.

Det er ikke klart når og hvordan Asia Bibi får forlate landet.

Dødscelle
Asia Bibi tilbrakte åtte år på dødscelle. Hun ble dødsdømt for blasfemi i høyesterett i Lahore i Punjab-provinsen i november 2010. Frifinnelsen kom i Pakistans øverste domstol – Supreme Court – 31. oktober i fjor. Les hele frifinnelsen fra oktober her. 

Kravet om omgjøring av frifinnelsen ble innlevert allerede 1. november. De som ville ha frifinnelsen omgjort, krevde at dødsdommen mot Asia Bibi ble opprettholdt. 

Advokat Ghulam Ikram som i retten fremførte kravet om omgjøring, ville ha flere dommere enn de tre som høyesterett hadde satt opp, melder Dawn som har et levende referat fra rettsmøtet. Dommerpanelet ble ledet av høyesterettsjustitiarius Asif Saeed Khosa. Han var også med i et dommerpanel på tre da Asia Bibi ble frifunnet i oktober. Da var dommerpanelet ledet av daværende justitiarius som ble pensjonist fra nyttår. Advokaten som førte frem kravet om omgjøring, ville ha med islamske lærde i dommerpanelet.

Justitiarius Khosa avviste kravet om sharia-lærde i dommerpanelet: «Hvordan er dette et spørsmål om religion?» spurte domstolens leder og la til: «Dommen ble gitt på grunnlag av vitnemål. Sier islam at man bør straffes selv om man ikke blir funnet skyldig? Bevis for oss hva som er galt med dommen,» sa justitiarius Khosa, ifølge avisen Dawn.

Ikke-muslimer
Advokaten mente det var noen deler av et vitnesbyrd som ikke var tatt hensyn til. Men justitiarius slo fast at bevisbyrden ligger på anklageren, han spurte om advokaten er uenig i dette.

Han bad advokaten heller se fordelene ved dommen: «Det vakre i et muslimsk samfunn er at ikke-muslimer blir tatt vare på», sa dommer Khosa.

Det var altså et sammenstøt mellom dommere som forsvarer rettsstatens prinsipper og islamister som vil legge sharia til grunn vi så i Pakistans høyesterett.

 

  • ØNSKER DU JEVNLIGE NYHETSBREV FRA STEFANUSALLIANSEN OM TROSFRIHET? MELD DEG HER

(Saken fortsetter under bildet)

Sajid Christopher Paul (t.v.) (Stefanusalliansens partner) og advokaten til Asia Bibi, Saiful Mulook, svarer på spørsmål fra pressen etter kjennelsen i Pakistans høyesterett.

«Løgner»
Asia Bibi ble arrestert i juni 2009 etter en krangel på en bæråker der hun ble anklaget for som kristen å gjøre drikkevannet urent. I disputten som fulgte ble hun anklaget for å ha krenket islam. I rettsmøtet tirsdag sa dommer Khosa at «saken ikke hadde så mange ærlige vitner som den skulle hatt». Det ble påvist at en rekke vitner hadde forandret sine vitnemål.

Dommer Khosa sa rett ut at det ikke bare var «visse uoverenstemmelser» mellom vitnene, «det er løgner». Han sa at hadde det ikke vært for at saken er meget senstiv, skulle vitner blitt fengslet fordi de vitnet falskt.

«Fortjener vi å bli drept nå siden vi har utøvd rettferdighet? Er dette islam?» spurte dommer Khosa rettet mot advokaten.

«Vi gjenopptar ikke denne saken. Vi har dette møtet om begjæringen for å tilfredsstille dem som kom med fatwaer mot dommen uten engang å ha lest den,» sa dommer Khosa.

Nå er saken avsluttet.

Sikkerhetsstyrker
Mandag, dagen før den nye rettshøringen, ble det utplassert sikkerhetsstyrker, inkludert paramilitære styrker, i Islamabad for å være forberedt på nye demonstrasjoner. Foran høyesterett stod tungt bevæpnede styrker i en tett rekke.

Etter at høyesterett frifant Asia Bibi i oktober i fjor, lammet islamske ekstremister – anført av ekstremistpartiet TLP – flere byer i Pakistan. Demonstrasjonene var voldelige, og det ble gjort store skader. Dette er skader som høyesterett sendere har beordret staten til å kompensere.

Dagen etter frifinnelsen var statsminister Khan tydelig og truet med å slå ned oppstanden. Men da oppstanden bare tiltok, gav han etter. Demonstrantene tvang frem en avtale med regjeringen. Statsminister Khan gikk med på at Asia Bibi ikke skulle forlate landet før Pakistans høyesterett hadde tatt stilling til et krav om omgjøring av frifinnelsen. Siden begynnelsen av november har Asia Bibi derfor sittet i et trygt hus i Islamabad. Myndighetene har av sikkerhetsgrunner vært helt tause om hvor hun har vært.

Asia Bibis to døtre har senere fått opphold i Canada. Døtrene er der nå og venter på sin mor og faren Asiq Masih.

Asia Bibis datter Isham.

Stor suksess
Human Friends Organisation, ledet av Sajid Christopher Paul, har gjennom sitt prosjekt Clara gitt Asia Bibi og familien juridisk hjelp, helsehjelp med mer. Også andre offer for blasfemilov, terror og tvangsekteskap får slik hjelp. Stefanusalliansen har støtte dette.

– Frifinnelsen av Asia Bibi er en stor sukess for dette arbeidet, og vi takker Stefanusalliansen for støtten, sier Sajid Christopher Paul. Da dommen kom i oktober i fjor, sa han: – Dette er godt nytt. Sannheten har seiret. Bønner er hørt og et mirakel har skjedd. Vi takker Gud. Rettferdigheten seiret.

Trusler

TLP truet med nye demonstrasjoner dersom frifinnelsen ble opprettholdt. TLP bad sine arbeidermedlemmer være beredt og advarte mot kompromiss. Ledelsen i TLP har vært varetektsfengslet for å hindre nye voldshandlinger. Sajid Christopher Paul har uttrykt frykt for at et ekstremistisk mindretall skremmer et moderat flertall til taushet.

Stefanusalliansens appellvenner har både sendt appell for Asia Bibi og oppmuntringshilsen til henne.

Støtt dem som hjelper Asia Bibi

Gjennom Stefanusalliansen kan du støtte Human Friends Organisation i Pakistan, ledet av Sajid Christopher Paul. De har hjulpet Asia Bibi og mange andre blasfemiofre. Merk gaven: Pakistan

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT