Asia Bibi er i Canada, melder medier med gode kilder.

Asia Bibi er i Canada, melder medier med gode kilder.  


Den kristne tobarnsmora Asia Bibi som Pakistans høyesterett frikjende for blasfemi, er nå i Canada, forteller hennes advokat Saif-ul Mulook til CNN.

Den vanligvis svært etterrettelige pakistanske nettavisen dawn.com skriver at en sentralt plassert kilde i det pakistanske utenriksdepartementet sier at hun er ute av Pakistan.

– Asia Bibi har forlatt landet. Hun er en fri person og reiste etter egen vilje, sier kilden som ikke spesifiserte hvor Asia Bibi hadde reist.

BBC skriver også at pakistanske tjen estemenn bekrefter at Asia Bibi er ute av Pakistan. Og USAs utenriksminister Mike Pompeo sier til AFP at USA hilser velkommen at Asia Bibi er gjenforent med sin familie, melder dawn.com.

Dødsdømt for blasfemi og frikjent
Asia Bibi ble frikjent for blasfemi av Pakistans høyesterett 31. oktober i fjor, etter å ha blitt dødsdømt i november 2010 og arrestert i juni 2009 etter en krangel med muslimske kvinner over et glass vann på en bæråker.

Det ble voldsomme opptøyer i Pakistan etter frifinnelsen i oktober i fjor, islamske ekstremister mobiliserte også før rettssaken. Ekstremister krevde henne hengt og truet høyesterettsdommerne på livet.

Hun ble etter frifinnelsen fløyet fra kvinnefengslet Multan til Islamabad og av sikkerhetsmyndighetene plassert på et sikkert sted. I januar avviste høyesterett en anke over frifinnelsen som da var endelig. Pakistanske myndigheter har holdt helt tett om hvor hun har vært, av sikkerhetsNå er hun trygt ute.

- Glede
Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen sier at dette er utrolig gode nyheter.

– Asia Bibi har sittet ti år i fengsel og ni år med en dødsdom. Vi er utrolig glade for at hun nå er ute av Pakistan. Det er også en lettelse. Saken har opptatt oss så lenge. Vi er glad for at Pakistans høyesterett stod opp for viktige rettsprinsipper og frifant henne, tross hardt press. Vi er også glad for at Pakistans myndigheter har tatt vare på sikkerheten hennes i landet og nå latt henne dra, sier Brown.

Han baserer seg på mediemeldinger da det ennå ikke har vært mulig å få direkte kontakt med vår partner som oppholder seg i USA.

Døtrene i Canada
Asia Bibis to døtre har i flere måneder vært i Canada og ventet på moren.

Saka har skapt store bølgjer i Pakistan. Både guvernør Salmaan Tazeer og den kristne minoritetsministeren Shabaz Bhatti ble drept av ekstremister i 2011 etter at de hadde forsvart Asia Bibi og kritisert landets blasfemilov.

Blasfemi-bølger
Stefanusalliansen har støttet Asia Bibis sak i en årrekke gjennom partneren vår i Pakistan, Human Friends Organization. I 2017 sendte Stefanusalliansens appellvenner oppmuntringsbrev til henne etter å ha appellert for henne tidligere.

– Det er for tidlig å si hva konsekvensene blir for pakistanske kristne. Vi får håpe at stemningen har roet seg, og at Bibis utreise ikke fører til represalier mot kristne, sier Ed Brown.

– Men det er betydningsfullt at høysteretttsdommerne var så tydelige da de frikjente Bibi. Særlig viktig er det at de brukte islamsk retorikk for å avvise anklagene mot henne, sier Brown til Vårt Land.

 

LES OGSÅ: Pakistans kristne får nytt mot etter frifinnelsen av Asia Bibi

 

Plukket bevisene fra hverandre
Den pakistanske nettavisen dawn.com publiserte detaljerte referat fra rettsbehandlingen i høystesterett og viste hvordan dommerne plukket tiltalen fra hverandre. Høyesterettsjustitiarius sa at dommerne hadde tatt hensyn til hvor sensitiv saken er, i motsatt fall ville vitner blitt fengslet for falske vitnemål. «Skal vi drepes nå siden vi har iverksatt rettferdigheten? Er dette islam?» spurte han.

Støtt kampen for trosfriheten i Pakistan

Vår partner Sajid Christopher Paul har hjulpet Asia Bibi. Du kan hjelpe i kampen i nye blasfemisaker. Merk gaven: Pakistan.

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT