Blasfemianklaget mann skutt i rettssalen i Pakistan

Tok retten i egne hender, sier vår samarbeidspartner

Foto: Sajid Christopher, Stefanusalliansens samarbeidspartner, t.v.

Foto: Sajid Christopher, Stefanusalliansens samarbeidspartner, t.v.

En blasfemianklaget pakistansk mann ble skutt og drept i rettssalen 29. juli.

Dette melder vår samarbeidspartner i Pakistan, Sajid Christopher i Human Friends Organization. Tahir Ahmed Naseem hadde sittet i fengsel siden 2018, etter anklager om at han hevdet å være en profet. Ifølge Pakistans blasfemilover kan dette medføre dødsstraff. Naseem var ahmadiyya-muslim, et trossamfunn som ikke aksepteres som en del av islam.

Naseem ble skutt under en rettshøring i Peshawar sist onsdag. Gjerningsmannen var den unge muslimen Khalid Khan. Han hadde klart å smugle med seg et våpen inn i rettssalen, som var strengt bevoktet. Khalid Khan ble øyeblikkelig arrestert.

Sajid Christopher sier at mange i Pakistan uttrykker sin støtte til gjerningsmannen gjennom sosiale medier. De sier han gjorde en fremragende handling og at han er deres helt. Myndighetene har imidlertid vært helt tause om denne saken.

Mange er blitt dømt til døden under Pakistans strenge blasfemilover, men myndighetene har ennå ikke gjennomført noen dødsstraff. Faren for de dødsdømte kommer heller fra utenforstående, slik som i dette tilfellet. Flere ganger er blasfemidømte blitt drept enten i eller utenfor rettssalen av folk som vil ta retten i sine egne hender.

Det skal svært lite til for å anklage noen for blasfemi mot islam. Det er vage krav til bevis, en enkelt påstand kan være nok til å få satt noen i fengsel. Blasfemilovene brukes derfor ofte som et middel til å gjøre opp personlige konflikter på.

Blasfemilovene rammer både muslimer, kristne og andre religiøse minoriteter. Stefanusalliansen har fulgt mange blasfemisaker i årenes løp, blant annet gjennom vår samarbeidspartner Human Friends Organization (HFO), som jobber for bedre beskyttelse av blasfemiofre og deres familier. Noen av de dømte er blitt frikjent. Dette gjelder blant annet den kjente kristne kvinnen Asia Bibi, som ble dødsdømt i 2010 og frikjent av Pakistans høyesterett i 2018.

- Be for de pårørende til Tahir Ahmed Naseem
- Be om at gjerningsmannen skal stilles til ansvar
- Be om rettssikkerhet for blasfemidømte
- Be om en endring i blasfemilovene, slik at folk ikke kan dømmes enkelt på falske anklager
- Be for HFO og andre organisasjoner som jobber mot misbruk av blasfemilovgivningen
- Be om beskyttelse for religiøse minoriteter i Pakistan

Med vennlig hilsen
Øystein Rauan
Leder av forbønnstjenesten

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring