Egypt: Avlyser kristne møter i terrorfrykt

Myndighetene vil avlyse alle større kristne samlinger i sommer.

Kirken i Tanta ble angrepet av terrorister påsken 2017. (Foto: World Watch Monitor)

Kirken i Tanta ble angrepet av terrorister påsken 2017. (Foto: World Watch Monitor)

 

Det egyptiske sikkerhetsdepartementet har gitt beskjed til landets kirkeledere om at planlagte kristne konferanser og større samlinger må avlyses ut juli måned. Det melder blant annet nettstedet World Watch Monitor og avisen Dagen (papiravisen 18. juli; ikke på nett).

Høysesong for kristen aktivitet
Myndighetenes begrunnelse er frykten for IS-initierte angrep på busser og steder der mange kristne oppholder seg. Flere kirkeledere forteller til World Watch Monitor at de har gitt klar beskjed til sine menigheter og grupper at oppfordringen om avlysning bør etterfølges. Samtidig er man opptatt av ikke å skape unødig frykt blant Egypts kristne befolkning, som har vært utsatt for en rekke brutale og dødelige angrep det siste året.

I juli arrangerer de ulike kristne samfunnene normalt en rekke konferanser, sommerleirer for barn og unge og andre større samlinger i Egypt. Svært mange av disse blir nå avlyst, og tusenvis av deltakere må reise hjem, fordi de allerede hadde ankommet konferanse- og leirstedene (se meldingen nedenfor).

Anafora åpent – med begrensninger
Biskop Thomas i den koptisk-ortodokse kirke forteller til World Watch Monitor at de fremdeles tar imot gjester på kurs- og retreatstedet Anafora (bildet). Men dette gjelder kun enkeltpersoner, og av sikkerhetsgrunner ønsker de ikke å få besøk av større grupper i disse ukene. Også biskop Thomas er svært opptatt av ikke å la frykten spre seg.

Melding fra Egypt
Forfatterprest Eyvind Skeie har mottatt en melding fra kirkelige kontakter i Egypt, som han har oversatt og publisert på bloggen sin:

«Kjære venner,

Det egyptiske sikkerhetsdepartementet har sendt ut en melding til lederne for kirker og kristne bevegelser i Egypt om at alle kristne konferanser og større samlinger må avlyses til slutten av juli måned. Grunnen blir oppgitt å være at selvmordsbombere fra IS planlegger angrep mot busstransporter.

Ingen vet om dette er virkelige trusler eller om det er et forsøk på å stanse kristen aktivitet gjennom sommeren.

Under skoleferien i Egypt, som varer fra midten av juni og til september, arrangeres det mange større og mindre konferanser og samlinger hvor hundretusener kristne deltar. Denne aktiviteten er svært viktig for den åndelige fornyelsen blant kristne i Egypt. En avgjørelse som denne bidrar til å øke presset kristne opplever i Egypt.

Det fleste kirker avlyser nå arrangementer, men noen har besluttet å gå videre med sine planlagte programmer, for ikke å la frykt dominere deres liv. Mange mennesker (voksne og barn) hadde allerede kommet til konferansesentrene, spesielt til de som ligger nær havet, og mange tusen har måttet reise hjem igjen.

Be om at Gud vil gripe inn mot disse negative hensiktene.

Be om at kristenheten i Egypt kan kjenne seg trygg.

Be om at Egypts kristne ledere ikke må la seg manipulere av fryktens ånd.»

Skeie spør samme sted:
– Når staten sier at det er for farlig å reise, sier de da samtidig at de ikke er i stand til å beskytte de kristne?

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring